O călătorie ce o parcurgi timp de zeci de ani, așa ai putea defini cariera sau jobul. Consider că nu o singură dată ți-ai pus întrebări legate de viitor, care, cu siguranță, ți-au inclus și cariera. Ca orice lucru constant din viața noastră, locul de muncă ne poate schimba valorile, identitatea și modul în care contribuim în lume. Dar care sunt întrebările pentru a-ți schimba perspectiva față de locul de muncă?
Fac acest job doar pentru bani?
În funcție de răspuns, ai o idee clară asupra situației tale și vei ști dacă trebuie să schimbi ceva sau nu. Independența financiară e visată de mulți, iar îndeplinită de extrem de puțini.
Dacă prind 80 de ani, ce voi vorbi despre mine?
Da, mulți spun că nu prind nici măcar 40, darămite 80. Ce-i drept, nu știi pe unde te poartă viața, dar dacă nu mori la 40, ce faci mai departe? Vei vorbi despre locul unde ai lucrat cu căldură sau cu un rând de blesteme adunate de prin viață? Oamenii nu regretă niciodată că nu au lucrat mai mult, ci regretă faptul că nu și-au îndeplinit visurile, chiar dacă au avut ocazia cândva.
Stau într-un mediu toxic și mă „vând” pentru confort?
Ai nesiguranțe adunate din trecut și acum refuzi oportunități din teamă de risc? Accepți un salariu și un colectiv toxic doar din cauza confortului? Vezi care sunt riscurile la care te supui pe termen lung. Aceste întrebări nu vin din partea financiară, ci din iluzia siguranței pe care ne-o punem peste ochi ca să nu putem vedea realitatea.
De ce mă simt neputincios în a alege să-mi schimb jobul?
Cu această întrebare, trebuie să învățăm să facem diferența dintre limitările reale și blocajele mentale. Ca ființe umane avem tendința de a inventa obstacole ce ne constrâng. Obstacolele vin din comoditatea inerției în care te afli, frica de eșec și atitudinea de „Oricum e prea târziu”.
Care sunt oamenii pe care îi admirăm și de ce o facem cu ardoare?
Oamenii pe care îi admirăm sunt oglinda valorilor, aspirațiilor și nevoii noastre profunde de a fi ca ei. De ei ne folosim ca să ne confirmăm ceea ce credem că ne lipsește, nefiind doar niște exemple dorite de urmat.
Ești complet sigur că ai perfecționat tot ce știi să faci?
Fă-ți puțin timp liber și încearcă să explorezi, să șlefuiești un skill ce l-ai lăsat în spate și transformă-l într-un avantaj pentru tine. Ai mai multe puncte forte, nu te limita la ceea ce ești acum, crezând că ești într-un apogeu al vieții.
Ai devenit definit de job?
Ți se rezumă viața la un loc de muncă unde aspirațiile au murit odată cu funcția ta, iar tu nu te mai regăsești de nicio culoare. Eticheta goală și percepțiile absurde din exterior care pun presiune pe tine ar trebui să te facă să te gândești măcar la o reprofilare.
20 de ani din nou, urmezi același drum?
Crezi că ai putea să faci mai bine sau mai rău? Ai aceleași pasiuni, aspirații de tânăr și multe visuri în față. Muncești mai mult sau ești mulțumit de viața ta în momentul de față, vorbind strict de carieră. Nimic nu te oprește să faci lucrurile astea și acum, ai și mai multă experiență, știi de ce să te ferești și cum să faci.
Sacrifici multe și pentru ce?
Ai mai multe nopți albe decât atunci când erai tânăr, îți neglijezi relațiile cu prietenii și familia, iar în final sănătatea ta se duce în jos rău de tot. Aceste sacrificii nefondate pentru ideea de succes au devenit deja prea mult și trebuie să le echilibrezi.
Dacă ai putea să-ți fii propriul mentor, ce sfat ți-ai da?
Ești pus față în față cu versiunea ta mai tânără ca să-i poți da un sfat. Trebuie să stai să te gândești la acel sfat sau va fi un sfat ce ar putea schimba totul?
Sursa foto: https://pin.it/7wATjN2f4