Stresul este parte a vietii noastre. Spre surprinderea multor persoane, stiai ca stresul poate avea si beneficii? Spre exemplu, activeaza functiile esentiale sau stimuleaza creativitatea si productivitatea. Insa, daca stresul este un factor ce ne defineste viata, atunci poate deveni un motiv de ingrijorare care aduce dupa sine tulburari precum depresia sau anxietatea.
Foarte multa lume, in zilele noastre, a raportat ca este stresata. Este o reactie fiziologica si psihologica naturala la situatiile percepute de individ ca amenintatoare sau solicitante. De aceea, este important sa invatam cum sa il gestionam.
Simptome ale stresului des intalnite
- Dureri de cap
- Anxietatea
- Dureri in piept
- Lipsa motivatiei
- Oboseala
- Furie
- Suparare si depresie
- Stare de iritare
- Lipsa de concentrare
Daca constientizezi si cunosti acestea simptome ale stresului, deja ai castigat arma in mana pentru lupta cu stresul.
Iata 5 tehnici de relaxare care pot fi utilizate aproape oricand si oriunde pentru a lua controlul asupra stresului
-
Respiratia profunda.
Respiratia persoanei stresata de cea calmata e usor de recunoscut. Diferenta este ca o persoana stresata va respira superficial, in timp o persoana calma va respira mai profund. Pentru a transforma tensiunea in relaxare trebuie schimbat ritmul respiratiei. Aceasta tehnica se numeste si box breathing. Iata cum se face:
- Inchide ochii, inspira abdominal pe nas, numera pana la 4. Concentreaza toata atentia asupra aerului care patrunde in plamani.
- Tine-ti respiratia, numarand din nou pana la 4.
- Expira usor, repetand aceeasi numerotare. Poti expira aerul pe gura.
- Repeta timp de 4 minute.
-
Meditatia – acesta metoda nu este vorba despre o pozitie incomoda in mijlocul casei, in care trebuie sa stai un interval nedeterminat de timp. Meditatia poate sa fie o actiune care iti face placere si care te ajuta sa te deconectezi, cum ar fi: inotul, mersul pe jos, pictura, tricotatul, lectura sau chiar scrierea unei poezie. Sunt de ajuns doar 15-20 de minute de meditatie pe zi, pentru a diminua nivelul de stres.
-
O cana de ceai fierbinte – In urma unor studii, s-a demonstrat ca prin consumul pe o perioada de 5-6 saptamani a ceaiului, fie verde, fie negru, va scadea nivelul cortizolului in organism.
-
Scrisul ca terapie – A tine un jurnal poate fi eficient pentru a intelege mai bine situatiile care duc la stres. Atunci cand scrii despre o situatie din viata, automat o privesti din alte perspectiva, ceea ce iti ofera o constientizare a situatiei respective.
-
Aromaterapia – Metoda eficienta impotriva stresului sunt aromele care aduc o senzatie de relaxarea. Poti folosi aromele lumanarilor parfumate sau ale uleiuri esentiale. Uite cateva dintre acestea care se dovedesc eficiente:
- Lavanda,
- Musetel,
- Iasomie,
- Patchouli,
- Flori de portocal.
Exista numeroase metode de relaxare care pot tine stresul departe de tine. Este important sa stii ca nu exista solutii miraculoase de alungare a stresului, dar prin vointa ta poti face fata tuturor încercărilor. Este important sa intelegem ca fiecare persoana reactioneaza diferit la stres. Echilibrul interior nu vine din eliminarea completa astresului, ci din abilitatea de a-l gestiona eficient. Datorita acestei abilitati, stresul poate fi transformat dintr-un dusman într-un aliat care ne ajuta sa devenim mai puternici.