Descoperirile stiintifice nu inceteaza sa ne fascineze. O descoperire nu doar ca impresioneaza, dar are de obicei si o utilitate. Hai sa vezi care sunt cele mai recente !
Oamenii de stiinta ne uimesc in fiecare an, luna si chiar zi. Ei sunt oamenii care reusesc constant sa impinga limitele a ceea ce consideram noi a fi posibil. Acestia descopera constant solutii la probleme actuale sau chiar ajuta la prevenirea unor posibile probleme viitoare. De la explorarea galaxiilor si a cosmosului, in scopul intelegerii lumii care ne inconjoara, pana la revolutii tehnologice si biotehnice, cum e in cazul medicinei.
Tehnologia a inceput sa capete un rol din ce in ce mai important, in care avansurile tehnologice recente precum inteligenta artificiala (AI) sunt capabile sa asiste cercetatorii, descoperirile au ajuns sa nu mai fie un lucru izolat.
Astfel, in acest articol, va vom prezenta 2 dintre cele mai recente si fascinante noi realizari din domeniul stiintific.
1. Transformarea luminii in supersolid
O scurta descriere
O descoperire din acest sector ar fi faptul ca, pentru prima data in istorie, cercetatorii italieni au reusit sa transforme lumina intr-o structura cristalina cuantica. Aceasta stare se numeste un “supersolid” deoarece starea materiei propriu zise este in acelasi timp si solida si lichida.
Desi in trecut oamenii de stiinta au mai reusit sa realizeze starea de supersolid, insa ea a fost realizata doar pe atomi. In contextul acutal, este prima oara cand a fost reusita lipirea materiei si a luminii cu scopul obtinerii starii de supersolid.
Importanta descoperirii
Aceasta realizare este una foarte importanta prin simplul fapt ca deschide noi posibilitati de intelegere a lumii inconjuratoare. Pe langa deschiderea de noi orizonturi in fizica cuantica, ea ne ajuta sa intelegem mai bine comportamentul si interactiunile cuantice dintre particule, fara interferenta altor factori precum temperatura. De exemplu, pana la acest moment, lumina a fost considerata unanim ca fiind o particula fara masa, iar acuma poate fi modificata pentru a fiintr-o stare solida.
Concret, aceasta descoperire faciliteaza invatarea si intelegerea la nivel fundamental a lumii in care traim.
2. Computer cu celule cerebrale umane
O scurta descriere
O a doua descoperire destul de recenta este reusita construirii unui biocomputer compus din circuite clasice/standard si tesuturi cerebrale umane, create in laborator. Aceasta inovatie a venit din dorinta crearii unor sisteme de inteligenta artificiala care sa nu consume atat de multa energie ca sistemele traditionale pe baza de siliciu.
Acest nou model are la baza biologia sintetica. Concret, sunt folosite grupuri minuscule de celule, crescute in laborator din celule stem, numite organoide, pentru a construi ceea ce numim noi arhitectura computerului.
Modul simplu de explicare a procesului prin care functioneaza un asemenea computer este ca, pentru a forma retele capabile de procesare a informatiei asemanator unui creier, celulele trebuie sa raspunda la anumite impulsuri electrice.
Importanta descoperirii
Pana la momentul actual, nu a fost inventat niciun calculator care sa fie la fel de complex si de puternic precum creierul uman. Tesuturile pot prelucra date si informatii la viteze si cantitati imposibile pentru tehnologia informatica actuala. Astfel, se considera ca in domeniul inteligentei artificiale, aceste sisteme vor permite invatarea mai rapida si implicit cresterea eficientei in sarcini precum luarea deciziilor in situatii sau medii total neprevazute.
Desi nu toata lumea este interesata in mod constant de asemenea descoperiri, unii dintre noi fiind chiar sceptici in privinta lor. Acest scepticism este de inteles mai ales prin implicatiile etice si morale pe care le pot avea descoperirea si folosirea unor asemenea tehnologii. Chiar si asa, importanta si utilitatea lor nu pot fi ignorate sau negate. Per total se poate spune ca fiecare descoperire este o piesa care face parte dintr-un puzzle extrem de mare de care insusi progresul umanitatii are nevoie.