Neintelegerile din viata de cuplu, imposibilitatea de a mai face gesturile de iubire si gingasie de la inceput, dar si alte stari in care multe perechi ajung la un timp de relatie nu sunt neobisnuite. Intalnim astfel de cazuri tot mai frecvent, cupluri care poate desi incearca, nu mai reusesc sa se regaseasca.
Oricine stie ca o relatie este despre intelegere, iubire, afectiune, comunicare, printre altele. Ajunsa in impas, aceasta trebuie sa beneficieze insa de mai multa atentie, din partea ambilor parteneri. Atunci cand discutiile nu par sa duca spre o rezolvare, serviciile de psihoterapie de cuplu devin o optiune spre care cuplul ar trebui sa se indrepte.
Psihoterapia de cuplu este pentru toti, nu impune limite de varsta, de conceptii, de abordari ale acestui concept. Reprezinta o forma de psihoterapie care se adreseaza partenerilor si se refera la o participare si implicare activa din partea celor doi, precum si a psihoterapeutului.
Unde se desfasoara psihoterapia de cuplu?
Este foarte important ca mediul sa fie unul prielnic, sa le ofere celor doi conditiile necesare pentru a se concentra asupra lor, asupra aspectelor care ii pot ajuta sa favorizeze schimbarea dorita. Apeleaza la un astfel de specialist cei care doresc sa exploreze si sa clarifice teme diverse, de interes pentru ambii sau pentru unul dintre parteneri, care nu se pot discuta in alt context.
Astfel de servicii profesionale sunt disponibile in cadrul Centrului Psihologic PsihArt, locul in care partenerii sunt ajutati sa isi identifice dificultatile si sa le analizeze, in ideea de a gasi solutii potrivite pentru acestea.
Cand este momentul potrivit pentru a opta pentru psihoterapie?
De obicei cuplurile aleg sa incerce o rezolvare a situatiei in care se afla printr-un psihoterapeut in momentul in care ajung sa isi piarda rabdarea, cand nu mai au puterea de a se asculta. In momentele in care conflictele escaladeaza si ajung sa atinga cote alarmante, o astfel de alegere isi va demonstra eficienta.
Psihoterapia poate deveni o eliberare pentru cei doi si atunci cand nu mai reusesc sa se priveasca ca altadata, cand unul dintre ei nu reuseste sa mai faca pasi spre celalalt, spre apropiere.
Momentele de confuzie trebuie intampinate cu rezolvari pe masura, iar orice stare de cumpana din cuplu trebuie discutata fara amanare. Reinventarea relatiei mai tarziu poate fi o incercare inutila. Nu este suficient ca unul dintre parteneri sa investeasca energie, sentimente, timp in relatie, daca participarea de acest fel nu este din partea ambilor.
Este foarte important ca cei doi sa inteleaga, in cadrul sedintelor de psihoterapie, care este rolul specialistului in decor. Ei bine, este cel care creeaza momentul propice pentru ca dialogul sa inceapa, cel care va duce spre deschiderea partenerilor si, speram, ca si in schimbarea relatiei in directia dorita. Desigur, va urmari ca totul sa se desfasoare pe principiul comunicarii nonviolente. O metoda de a face asta posibil este de a sugera fiecaruia sa vorbeasca din perspectiva experientelor proprii si nu de a aborda modul in care il vede pe celalalt, nu in primele faze in orice caz. Intotdeauna impartial, terapeutul va fi aliatul cuplului ca intreg si nu a fiecarui partener separat.
Citeste mai multe despre psihoterapia de cuplu, aspecte care te pot interesa si convinge-te ca este ceea ce tu si partenerul de cuplu aveti nevoie pentru a redeveni fericiti ca inainte. Pentru ca in contextul actual, al pandemiei de coronavirus, este recomandat a iesi cat mai putin din casa, Psihart ofera terapie de cuplu online, via Skipe. Cu atat mai necesare sunt acestea acum, cand izolarea poate pune presiune pe relatia de cuplu, dat fiind ca partenerii petrec 24 din 24 ore impreuna.