Libraria Maranatha

Ne aflam in acea perioada din an cand parca avem un sentiment de apropiere sau de empatizare cu lumea credintei. Sarbatoarea pascala are un efect aparte pentru ca aminteste de patimi, de tristetea pacatelor, de mantuire si asa mai departe, cu tot ce implica acest moment biblic. Pana la urma ajungi sa te gandesti de ce sarbatoresti o astfel de zi si ce semnifica pentru tine.

Sa lamurim insa cateva lucruri. Sa fii crestin nu este acelasi lucru cu a fi religios. A respecta dogme impuse nu este egal cu ceea ce tu crezi si faci. Este exact ce se intampla cu cei care postesc, dar intr-un mod fals.

Se spune ca despre religie nu ar trebui sa discuti pentru ca imparte lumea in doua. Religia, politica si tematicile ce tin de relatii sunt subiecte de evitat. Totusi amintesc in aceasta perioada de faptul ca multe dintre asa zisele principii urmate in perioada de dinainte de Paste sunt lucruri perpetuate de generatii fara un temei anume. Oamenii tind sa creada in tot felul de practici, dar concret unele lucruri nu au nimic de-a face cu ce inseamna o astfel de sarbatoare.

Esti crestin

Apartenenta la o religie anume de cele mai multe ori este cea independent de vointa ta. Practic botezul il primesti cand inca esti mic, asadar cade in responsabilitatea parintilor sa aleaga acest lucru. Esti crestin si pentru ca intelegi ca acest concept rezoneaza cu ceea ce tu crezi. In caz contrar ai doar o titulatura.

Esti religios

Genul acela de persoana care frecventeaza lacasul sfant si aparent este un apropiat al acestei lumi atunci cand paseste mai departe de mediul bisericii se abate total de la tot ce inseamna smerenia si bunatatea, nu are nimic in comun in a fi crestin. Este religios prin ideea in sine de a urma anumite practici, pastrand insa totul din inertie. Este religios cel care face lucrurile pentru ca asa se face, asa trebuie, dar aproape ca nu isi insuseste nimic din ce invata intr-un astfel de mediu.

Este ca si atunci cand citesti poezii crestine, nu intelegi nimic din ele sau nu ai interes pentru asta si ai facut totul din pura lectura, neintelegand mesajul textului.

Esti ceea ce simti sa crezi

Nu degeaba se spune ca trebuie sa existe un echilibru in toate. Este exact acelasi lucru si aici. Sa fii crestin, sa fii si religios si cele doua sa rezoneze cu viata ta, sa fie un ghid, sa fie invatatura buna pe baza careia te educi si traiesti este mai greu decat crezi.

Se spune spre exemplu ca biblia, carte de capatai pentru orice crestin, iti raspunde multor intrebari poate firesti pentru omul modern. Cati dintre noi am citit aceasta carte?

Asadar, opreste-te pentru putin si mediteaza. Gandeste-te la tot ce inseamna aceasta perioada, de ce de sute de ani oamenii cinstesc momente de mare insemnatate, gandeste-te la tine si la ceea ce tu crezi. Acum spune-ti tie daca esti crestin sau doar religios si alege sa crezi in ceea ce te defineste.

De admin

Articol similar