www.uleielixir.ro

Sanatatea trebuie sa fie una dintre principalele prioritati dintr-un top de cel putin 5. Atunci cand nu este afectat organismul tau de o boala, o afectiune, o intoleranta sau o alergie, nu bagi in seama starea ta de sanatate si consumi substante nocive pentru corpul tau in mod constient cum sunt produsele fast-food si produsele zaharoase – in general dulciurile, sau in mod inconstient atunci cand consumi preparate cu diferite substante daunatoare asupra organismului care pe loc nu produc nici o afectiune, insa in timp pot produce aparitia de boli grave.

Una dintre multele boli ce au pus stapanirea pe sanatatea miilor si milioanelor de oameni este boala cardiovasculara. Este cauzata de urmatorii factori de risc:

  • Predispozitie genetica
  • Stil de viata sedentar
  • Varsta inaintata
  • Fumat
  • Consumul de alcool
  • Consumarea de produse bogate in grasimi animale ce cresc nivelul de colesterol rau din sange
  • Supraponderalitatea si obezitatea
  • Persoanele cu diabet zaharat
  • Si multi alti factori

Un aliment nu contine doar un singur tip de grasime, un ulei in 2019 poate sa aiba in compozitia lui atat grasimi saturate, cat si grasimi mononesaturate si polinesaturate. Insa o alimentatie sanatoasa nu va fi niciodata complet lipsita de grasimi deoarece acestea au un rol important in organismul nostru si o deficienta ar putea cauza dezechilibre vaste.

Care sunt grasimile cu adevarat nocive pentru organism?

In aceasta categorie intra 2 tipuri de grasimi si avem grasimile trans – obtinute prin procese de hidrogenare, si grasimile saturate – obtinute din produse de origine animala sau topirea grasimilor animale.

Grasimile trans – in ghidurile de alimentatie au fost scoase aceste tipuri de grasimi din cauza continutului mare de grasimi ce au un grad de rancezire mai mic si rezista mai mult pe rafturile magazinelor. Insa acestea nu reprezinta un aspect pozitiv deoarece, odata ingerate si ajunse in circulatia sanguina, cresc valoarea continutului de LDL colesterol si scaderea considerabila a HDL colesterolului care reprezinta colesterol bun din sange.

Grasimile saturate – reprezinta tipul de grasime care odata ajuns in circulatia sanguina creste nivelul total de colesterol si a LDL colesterolului, care duc la aparitia de boli cardiovasculare si pot declansa diabetul zaharat.

Care sunt grasimile asa zis sanatoase pentru organism?

La fel ca si in cazul celor nocive, sunt in numar de doua:

Grasimile mononesaturate –  se gasesc in majoritatea categoriilor de ulei in 2019 de origine vegetala. Datorita consumului moderat al acestor grasimi se poate stabiliza nivelul colesterolului din sange si chiar nivelul insulinei serice ce poate tine sub control glicemia din sange. Este avantajoasa consumarea lui de catre persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Grasimile polinesaturate –  acest tip de grasimi ce se regasesc in componenta de ulei in 2019 au efecte benefice asupra reglarii nivelul de colesterol din sange, ce pot preveni aparitia vastelor boli cardiovasculare. Printre grasimile polinesaturate se numara si acizii grasi omega 3 si acizii grasi omega 6. Omega 3 este bogat in componenta uleiului de peste si au efecte benefice in stabilizarea tensiunii arteriale.

Insa dupa cum am mentionat, uleiurile vegetale au in componenta lor atat grasimi saturate, cat si grasimi nesaturate in cantitati mai mare benefice asupra sanatatii tale.

De admin