Pediatria este ramura medicala care se ocupa cu studiul si tratarea bolilor medicale intalnite la copii.
Sensibilitatea copiilor si faptul ca de cele mai multe ori acestia nu isi pot exprima problemele, fac meseria unui medic mult mai dificila. Un medic pediatru trebuie sa inteleaga foarte bine comportamentul unui copil si sa il faca pe cel mic sa se simta confortabil si in siguranta.
In competenta unui medic pediatru intra:
– obtinerea de informatii despre starea de sanatate a copilului;
– organizarea si desfasurarea masurilor antiepidemice de infectie;
– monitorizarea starii de sanatate a copilului si acordarea de ingrijiri medicale preventive;
– organizarea si desfasurarea calendarului de vaccinari pentru imunizarea copiilor;
– dezvoltarea si efectuarea programelor individuale de reabilitare pentru copii cu dizabilitati;
– efectuarea masurilor sanitare si preventive pentru protectia sanatatii copiilor;
– eliberarea certificatelor si acordarea de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav.
Un aspect esential referitor la pediatrie in Mures 2018 il reprezinta alegerea potrivita a medicului pediatru pentru micut.
Sfaturi pentru alegerea medicului pediatru potrivit copilului tau
- Intreaba-ti prietenii, rudele, cunostintele, colegii cat de multumiti sunt de pediatrii copiilor lor
Este foarte posibil sa gasesti un pediatru bun prin recomandarile altora, insa nu trebuie sa te bazezi numai pe acestea. Ceea ce este perfect pentru cineva, nu inseamna ca este potrivit si pentru bebelusul tau. Pe baza sugestiilor, fa o lista de medici si stabileste niste intalniri cu fiecare, inainte de a lua decizia finala.
- Nu te grabi in a lua aceasta decizie
Intalneste-te cu fiecare medic pediatru de pe lista ta si supune-i la un mini-interviu care sa cuprinda urmatoarele intrebari:
– Il va vedea personal pe bebelusul tau, de fiecare data cand vei veni cu el la clinica?
– Cand nu va fi disponibil, cine il va trata pe copilul tau?
– Care este programul de munca?
– Iti poate furniza un numar de telefon (de preferat de mobil) la care sa fie disponibil oricand?
– Are o asistenta care sa faca injectiile micutilor pacienti?
– Este dispus sa faca vizite medicale la domiciliu?
- Programeaza controale de rutina pentru bebelus la mai multi pediatri si studiaza-le comportamentul in preajma copilului tau
Unii medici au o filozofie generala de crestere a copilului diferita de a ta. Unii sunt mai moderni, cu vederi mai largi, iar altii sunt mai incuiati si cu pareri mai stricte. Important este sa gasesti medicul cu o conceptie de crestere a copilului similara cu a ta. Este esentiala asa zisa ”chimie” dintre copilul tau si medicul pediatru.
- Studiaza cu atentie clinica
Sunt copiii sanatosi tinuti separat de cei bolnavi, in sali de asteptare diferite sau consultati in cabinete diferite? Sala de asteptare e mereu plina? Intreaba alte mamici care astepta sa intre in cabinet daca medicul respecta orele de programare sau nu.
- Analizeaza si ofertele clinicilor particulare
Desi presupun o cheltuiala in plus fata de serviciile medicale publice, clinicile particulare au avantajul ca ofera conditii mult mai bune, cabinetele sunt mai moderne, ora de programare se respecta, au un numar de telefon in caz de urgenta.
- Nu-ti fie teama de schimbare
Chiar daca ti-ai format o impresie buna la inceput, lucrurile pot degenera pe parcurs. Daca lucrurile nu decurg conform asteptarilor tale, nu te sfii sa soliciti un transfer catre alt medic sau alta clinica. Nu esti obligata nici macar sa dai explicatii cu privire la decizia de a inceta colaborarea. Ai grija sa ai aranjate intr-un dosar toate controalele, analizele, vaccinurile si tratamentele la care a fost supus bebelusul tau.