hernie disc
Sanatate

Hernia de disc – manifestare si tratament

Cei mai multi dintre noi avem un stil de viata sedentar, cauza reprezentand-o deseori si locurile de munca extrem de solicitante. Cei care petrec timp indelungat in fata laptopului sunt supusi riscului de a dezvolta probleme la nivelul coloanei vertebrale.

Putem spune ca este una dintre afectiunile cele mai dureroase si des intalnite, regasita la un nivel inalt in randul romanilor. Cel mai frecvent motiv al instalarii acestei afectiuni este lipsa desfasurarii de activitati fizice. Unii specialisti sunt sustin ca se pot obtine rezultate foarte bune prin diverse terapii eficiente.

Hernia de disc se instaleaza atunci cand are loc deplasarea unei portiuni de disc intervertebral pe canalul vertebral, pe acolo pe unde trece maduva spinarii si nervii. Are loc comprimarea acestor elemente, ceea ce provoaca dureri.

Afectiunea este rezultatul degenerarii discurilor intervertebrale si prin urmare toti suntem predispusi la riscul de a face in timp hernie de disc.

Ce faci cand simptomele indica hernia de disc?

Atunci cand prezinti semne clare ale afectiunii – durere, modificari motorii si senzoriale, modificari ale reflexelor, sau chiar modificari ale posturii corporale, este necesar un consult medical. Inainte de toate trebuie sa se afle daca exista compresie de nerv. Atunci cand acest lucru nu se intampla, durerile nu se resimt neaparat. Cand presiunea exista, apare si durerea, alaturi de slabiciune si amortela in zona traversata de nerv.

Primul gand al persoanelor care banuiesc ca sufera o astfel de afectiune este de a beneficia de un tratament noninvaziv hernie de disc, insa inainte de asta este necesar un diagnostic corect, pus de persoane specializate. Variantele de tratare sunt diverse in ziua de astazi, dupa necesitate si dupa  pacienti.

Sunt cazuri de hernie care nu necesita operatie. Pentru acestea, sunt recomandate diverse tratamente, cum ar fi chiropractica. In orice caz, cand este vorba de interventie chirurgicala, medicii holosesc tehnologii avansate si sigure, insa nu lipsite de riscuri.

Care sunt simptomele herniei de disc?

In cazul in care esti in necunostinta de cauza, afla din randurile de mai jos care sunt simptomele cele mai frecvente si mai putin intalnite, aparute in aceasta afectiune.

Durerea de picior este prima care se face resimtita si iti poate ridica intrebari legate de problema cu care te confrunti. De asemenea, acelasi simptom il poti prezenta si in regiunea lombara, respectiv in cea fesiera.

Atunci cand hernia de disc se manifesta sub o forma severa, iti poti pierde controlul sfincterelor – adica prezinti incontinenta urinara, respectiv incontinenta prin materii fecale.

In ceea ce priveste durerea de picior, aceasta se resimte, in general,  intr-un singur membru. Hernia poate sa aiba debut gradual sau brusc, durerea putand fi intermitenta sau constanta. Alte simptome ce tradeaza existenta acestei afectiuni pot fi slabiciunea, furnicaturile sau amorteala. Mai mult decat atat, unii ar putea sa aiba aceste stari intensificate la tuse sau stranut.

Riscul de agravare este accentuat din cauza statului prelungit pe scaun, a rasucirilor, a pozitiilor bipede prelungite (statul in picioare). Ameliorarea lor se realizeaza deseori prin mers, prin pozitia intins sau altele care pot relaxa coloana vertebrala, astfel scazand presiunea ce se depune pe discul herniat.

De retinut ca afectiunea poate aparea in orice partea coloanei, insa in majoritatea cazurilor apare in zona lombara sau la nivel cervical!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *