antropofobie

Suntem inconjurati in mod constant de oameni, stam cu familia, cunoastem persoane noi la munca; intr-un fel sau altul, comunicam cu foarte multi oameni in fiecare zi. Acest lucru a devenit o rutina, la fel ca si mancatul sau dormitul. Exista insa unele persoane carora le este efectiv teama sa interactioneze cu ceilalti pentru motive personale.

Conform definitiei date de Wikipedia, antropofobia poate fi acea frica de oameni in situatii aglomerate, insa poate aparea ca forma de manifestare si in momentul in care un individ se afla in compania unei singure alte persoane. Antropofobia reprezinta o frica persistenta de oameni, in unele cazuri mai intense cei afectati hotarandu-se sa se izoleze de restul lumii.

La fel ca toate celelalte fobii, una din cauzele sale poate fi o experienta traumatizanta din trecut. Intrucat este si o fobie mai complexa, se afirma ca factorii ereditari pot fi de asemenea o cauza.

Daca o persoana a fost victima a violentei fizice sau a trecut prin perioade de abuz psihologic ori emotional, sansele ca aceasta fobie sa se dezvolte sunt destul de ridicate.

Daca un adolescent este criticat in mod constant de parinti, profesori, prieteni, exista sanse ca aceasta fobile sa apara, intrucat mintea este inundata de criticile auzite. Poate incepe sa creada ca intreaga lume il displace.

Printre cauzele antropofobiei se mai numara si anumite afectiuni neurologice si mentale. Spre exemplu, cei ce sufera de autism prefera sa fie singuri; alte afectiuni ce cauzeaza paranoia ori schizofrenie pot fi de asemenea inscrise in lista de cauze potentiale ale antropofobiei.

Desi pentru unii poate parea o fobie foarte ciudata – nu poate sa iti fie frica de oameni pentru ca intri zilnic in contact cu ei – in unele cazuri, daca nu este tratata la timp, poate sa se inrautateasca. Cazurile extreme de antropofobie fac ca persoanele afectate sa abandoneze serviciul sau studiile. Cu toate acestea exista o cale de abordare, cu indrumarea potrivita si sprijin din partea familiei se poate trece si peste aceasta fobie.

De admin