adaptare la schimbare

Schimbarea poate fi unul din cele mai dificile lucruri, un obstacol greu de depasit in mediul muncii. Fie ca e vorba de un angajat nou care se adapteaza la rolul si responsabilitatile pe care le are, fie ca e vorba de un angajat cu vechime care trebuie sa renunte la obiceiurile formate si sa indeplineasca atributii noi, situatia este aceeasi.

Unii se adapteaza mai usor la schimbari, in timp ce altii sunt sceptici chiar de la primele semne ca situatia se modifica. Ca manager sau chiar si ca angajat trebuie sa ai in vedere cateva aspecte pentru a facilita schimbarile aparute.

Ori de cate ori este posibila, planificarea din timp a tuturor lucrurilor este foarte importanta. Persoanele vor sa stie de obicei cum le va fi afectata situatia de schimbare. Indicii si raspunsuri vagi la intrebarile despre schimbare pot provoca stari de anxietate care nu sunt necesare si pot face schimbarea mult mai greu de acceptat. Astfel trebuie puse la dispozitia tuturor cat mai multe informatii despre cum se vor desfasura lucrurile in continuare.

Comunicarea si rolul sau in acceptarea mai usoara a schimbarilor la locul de munca nu poate fi subliniata indeajuns. Desi este important sa oferi toate informatiile noi despre ceea ce se va schimba, este in egala masura de important sa si inviti la comunicare angajatii, sa le ceri feedback si pareri despre ceea ce vor avea de facut.

La fel de important este si sa te asiguri, fie ca manager, fie ca simplu angajat, ca toata lumea a inteles si a acceptat ceea ce are de facut. Altfel orice schimbare la locul de munca va fi soldata esecului. Trebuie ca toata lumea sa inteleaga ceea ce se asteapta de la schimbare, atat la nivel de colectiv cat si la nivel individual. Oricat ar fi de frustrant, trebuie sa acorzi timp la toate grijile si nevoile angajatilor in momentul in care apare schimbarea, iti va economisi timp pe viitor. Atitudinea personalului, chiar daca este vorba de un singur departament, va influenta si atitudinea celorlalti angajati, astfel este foarte important ca schimbarea sa fie facuta bine de la bun inceput.

 

De admin