Dezvoltare personala,  Diverse,  Job,  Societate

Mituri despre meseria de profesor

Desi avem atat de multi ani de scolarizare in spate, putem spune cu incredere ca intelegem pe deplin ce inseamna sa fii profesor? Cu alte cuvinte, suntem cu totul constienti de ceea ce implica aceasta activitate? Se pare ca nu, intrucat exista multe conceptii gresite legate de aceasta profesie.

Oricine poate fi profesor – aceasta este probabil cea mai importanta parere gresita despre activitate, dar si cea mai raspandita. Cu toate acestea este departe de adevar. Pentru inceput, profesorii sunt persoane care sunt foarte bine calificate pentru domeniul de studiu pe care il predau. Sunt de asemenea stapani in totalitate ai teoriei pedagogice, despre cum trebuie invatate lucrurile si despre cum o persoana poate fi motivata sa invete.

Profesorii sunt platiti prea bine – poate fi foarte enervant pentru un profesor sa i se spuna ca profesia este una foarte usoara si ca remuneraratia nu este meritata. In fapt, chiar daca are doar cateva ore pe zi de predat, un profesor trebuie sa munceasca indelung pentru a face acelasi subiect predat la mai multe clase de elevi ori studenti sa para atragator si interesant.

Profesorii au mai multa vacanta – acest mit se numara printre cele pentru care tot mai multi aleg aceasta profesie. Ne gandim aici la vacanta de vara si toate celelalte vacante de pe parcursul unui an scolar, insa in fapt profesorii utilizeaza aceste vacante pentru specializare, de cele mai multe ori ajungand sa aiba destul de putin timp liber ori vacante.

Profesorul este singurul responsabil pentru educarea copilului – cu totul fals! Daca un copil nu reuseste sa promoveze unele examene si atitudinea sa fata de studii si invatat este nepotrivita, adesea vina cade pe profesori. Este insa si o responsabilitate pentru parinti a verifica daca acel copil isi face temele de fiecare data si daca isi dedica suficient timp studiilor.

Dupa cum se poate vedea, exista cateva opinii gresite in legatura cu aceasta meserie. Profesorii ar trebui respectati pentru ceea ce fac si nu trebuie uitata niciodata contributia uriasa pe care o au pentru succesul nostru in viata.