cadere de calciu
Diverse,  Sanatate,  Sanatate/alimentatie

Afla ce inseamna o „cadere de calciu”

Calciul este un element chimic esential organismului nostru. Acesta se afla in proporţie de 99% in oase si dantura, restul fiind preluat de celelalte tesuturi. Alimentatia iţi poate oferi cantitati optime de calciu, insa pentru ca acesta sa fie asimilat de organism este nevoie de o vitamina liposolubila. Este vorba despre vitamina D, pe care organismul o produce in mod natural atunci cand exista o expunere scurta la soare. Asadar, o prima cauza a caderii de calciu o reprezinta deficienta de vitamina D.

La aceasta se adauga deficienta de calciu, provenita dintr-o alimentatie saraca in substante nutritive si minerale. Caderea de calciu are loc in momentul in care concentratia ionilor liberi de calciu din sange scade sub minima acceptata ca normala, de 4,0 mg/dl. Cauzele pentru care nivelul de calciului scade sunt diverse, iar una dintre acestea este insuficienta renala cronica. O lipsa de calciu mai poate fi cauzata si de scaderea magneziului si cresterea fosforului din sange, pancreatita, deficitul de vitamina D, unele medicamente citostatice si anticonvulsive, precum si de lipsa unui consum de alimente care sa contina cantitatile necesare de calciu.

Nu este de neglijat componenta ce tine de personalitatea fiecarui individ. Asadar, oamenii care sunt mai anxiosi nu rezista la perioade mai indelungate de stres, si pot aparea manifestari de spasmofilie: furnicaturi, crampe musculare, pseudopierderi ale starii de constienta, aparitia senzatiei de  „nod in gat” sau sufocare, suspine sau stare de agitatie.

Calciul este un mineral indispensabil vietii, fiind implicat in nenumarate procese metabolice, avand roluri esentiale in viata tuturor celulelor corpului.

Asadar, calciul are un rol esential in cresterea si dezvoltarea sistemului osos, in mineralizarea osoasa, in preventia osteoporozei, in contractiile musculare, in contractiile miocardului (muschiul inimii), in menstruatie, in coagulare, in buna functionare a sistemului nervos etc. Practic calciul este implicat atat in procesele vitale, cat si cele de reglare metabolica.