Testarea de jocuri – indiferent de platforma pe care sunt lansate – este un proces extrem de important ce are loc inainte ca acestea sa apara oficial pe piata. Inainte ca orice joc video pentru orice platforma sa ajunga disponibil publicului larg, trece prin numeroase teste si verificari de bug-uri.
Gasirea bug-urilor din jocuri este realizata de personal specializat – game testeri. Acestia sunt tot timpul separati de echipa care realizeaza efectiv jocul sau codul acestuia. Un game tester nu trebuie neaparat sa cunoasca limbaje de programare, insa expertiza sa este apreciata deoarece are abilitate de a observa, monitoriza si contoriza bug-urile ce pot sa apara la un joc inainte de lansarea sa. Aspectele de care trebuie sa tina cont o persoana care vrea sa devina game tester le enumeram in continuare.
1. Trebuie sa iti stabilesti foarte bine programul si sa iti organizezi bine timpul. Viata unui game tester nu implica divertisment dedicat de compania la care lucreaza personal lui. In termeni de motivare personala si eficienta trebuie sa existe un aport propriu majoritar.
2. Invata sa te axezi pe anumite detalii si pe anumite cerinte. Chiar daca ceea ce se asteapta compania de la tine se schimba de la o zi la alta, trebuie sa te adaptezi de fiecare data, in functie de ceea ce lucrezi la momentul respectiv. A fi game tester nu inseamna a citi coduri si limbaje de programare ori a juca foarte multe jocuri. Identificarea bug-urilor si erorilor este activitatea ce primeaza si care este una destul de minutioasa.
3. Imbunatateste-ti abilitatile de scriere si documentare pe cat posibil. In momentul in care ai identificat o eroare sau un bug e putin probabil sa poti spune imediat programatorului pentru a remedia problema. Daca toate companiile ce lanseaza jocuri ar proceda astfel, procesul ar fi mult prea indelungat. Rapoartele cu referire la bug-urile identificate se trimit periodic si sunt rezolvate pe rand, din acest motiv trebuie sa stii si sa exprimi foarte bine acele erori identificate.