fotografie

Fotografia poate fi considerata in momentul de fata o arta. Poate ca este in parte si o stiinta, insa mai mult inclina spre arta. Chiar si cineva care nu intelege tehnica pe deplin poate invata sa captureze o imagine buna. Pentru cei neinitiati in tainele artei fotografice exista insa cateva lucruri de evitat, cateva greseli care sunt frecvent facute. Care ar fi acestea? Incercam sa le deslusim in continuare.

1. Compozitia unei fotografii reusite sta in continutul acesteia precum si in proportii. Este foarte important ca subiectul sa ocupe o portiune mai mare din fotografie decat restul elementelor. Focusul trebuie sa cada pe ceea ce se doreste fotografiat si nu pe fundal ori pe alte elemente constituente ale fotografiei.

2. Nivelul camerei trebuie sa fie aliniat cu subiectul si nu obligatoriu cu nivelul privirii fotografului. Cand se fotografiaza un catelus, trebuie sa te cobori la nivelul sau; cand se fotografiaza o floare – la fel trebuie sa te apropii. In caz contrar fotografia poate sa nu fie foarte reusita.

3. Folosirea flash-ului – intotdeauna este de preferat sa folosesti lumina naturala pentru fotografii. Aceasta nu este directionata in mod specific spre ceva anume, nu este focalizata neaparat pe ceva. Flash-ul lumineaza doar acea portiune din fotografie spre care este orientat, astfel partile mai intunecate vor parea si mai intunecate, iar persoanele sau subiectul fotografiei va fi mult mai luminat decat necesar.

4. Cand sa treci pe alb-negru? Regulile si recomandarile pentru fotografia alb-negru sunt diferite fata de cele pentru fotografia color. O regula generala nu poate fi insa ignorata – peisajele nu arata extraordinar in alb-negru, in schimb persoanele si portretele pot capata o nota deosebita. Trebuie oricum experimentat si incercat, nu de fiecare data fotografiile in modul alb-negru ori sepia si alte efecte ies reusite.

Oricine poate sa ajunga sa stapaneasca unele abilitati de baza in ceea ce priveste fotografia. Sunt necesare doar vointa si perseverenta, in cele din urma se reuseste sa se stapaneasca bine tot ceea ce inseamna arta fotografica.

De admin