computer
Diverse,  Societate,  Tehnology

Dependenta de computere

Cum computerele au ajuns sa faca parte din orice locuinta de cativa ani, dependenta de acestea a devenit un fenomen obisnuit nu doar in randul tinerilor si adolescentilor, ci chiar si in randul adultilor. Introducerea internetului si a computerelor a deschis o noua lume utilizatorilor. Acum se lucreaza utilizand computerele si internetul, insa se poate obtine si divertisment. Ca si orice alt lucru insa, computerele si internetul au anumite dezavantaje care ne pot afecta intr-un mod negativ – acesta este cazul dependentei.

Dependenta de computere se poate manifesta in diverse moduri. Poate fi vorba de dependenta de jocuri, de chat, de email, de retele de socializare, de navigare pur si simplu, de jocuri de noroc online, de cumparaturi online etc. Cand se petrece prea mult timp in fata calculatorului este afectata nu doar persoana in cauza, ci si cele din jurul sau.

Spre exemplu, o persoana ce isi neglijeaza munca si indatoririle casnice datorita faptului ca petrece prea mult timp in fata calculatorului poate sa isi piarda jobul ori poate sa isi strice relatiile cu rudele si familia. S-a observat ca persoanele dependente de computere adesea nu realizeaza cat timp petrec in fata acestora. Exista cazuri in care s-au asezat “pentru o ora” in fata calculatorului inainte de culcare si la un moment dat au realizat ca s-a facut dimineata. Neglijarea familiei si prietenilor este un alt aspect negativ al dependentei de computere.

Odata ce se afla ca un prieten sau o cunostinta are aceasta forma de dependenta, trebuie stiut cum poate fi ajutat. Cel mai important pas spre vindecarea de aceasta dependenta este constientizarea faptului ca exista o problema. Odata recunoscut acest fapt, pot fi adoptate alte tipuri de activitati care sa mute interesul de la computer catre altceva. Invatarea unui nou hobby, activitati in aer liber, iesiri cu prietenii si familia sunt doar cateva exemple ce pot ajuta o persoana sa depaseasca dependenta de computere.