Potrivit unor estimari, in Romania exista peste 400.000 de liber intreprinzatori persoane fizice, independente, la care se pot adauga aproximativ 300.000 de persoane fizice autorizate (PFA) acestea angrenand mai mult de 1.5 de milioane de colaboratori, vorbindu-se astfel de un grup de cel putin doua milioane de persoane care ar putea fi afectate de pierderea independentei.
In cadrul unei intalniri de tip informal cu reprezentantii presei, liderii Conferintei Nationale a Patronatului Roman (CNPR) au afirmat ca inspectorii fiscali manifesta o agresivitate foarte mare, controalele acestora indreptandu-se catre firmele romanesti, ocolind astfel firmele multinationale.
De altfel, controlorii ANAF au declansat o ofensiva impotriva liberilor profesionisti, sustin liderii patronali, aceasta culminand cu lansarea unui proiect normativ prin care castigurile obtinute de liberii intreprinzatori vor fi asimilate cu drepturile salariale.
Arhitectii, artistii, jurnalistii, actorii, medicii si restul categoriilor care traiesc din veniturile proprii rezultate de pe urma creatiilor lor, fiind astfel independenti, sunt nevoiti sa-si gaseasca angajatori, respectiv sa se considere ca fiind salariati. Acest lucru trebuie sa se petreaca cat mai rapid, pentru ca acest proiect normativ va deveni o norma obligatorie.
Participantii la intrunirea organizata de CNPR au realizat ca cei care lucreaza in mod independent, s-ar putea sufoca la scurt timp dupa aplicarea viitorului normativ. Astfel, printre propunerile conturate, s-a facut remarcata organizarea unui miting, greva fiscala, remarcarea abuzurilor din partea ANAF si capacitatea de respingere a proiectului, a organizatiilor de liber profesionisti, sau in cazul in care nu se mai poate actiona in niciun alt fel se poate recurge la incetarea voluntara a activitatilor.