Nu tot timpul iti permiti sa mergi in spalatorie, iar vremea ploioasa de afara iti face masina sa arate de parca ai fost la off-road cu ea. Alegi sa o speli acasa, la curte sau garaj, la un prieten. Aici ai mai multe avantaje. Angajatii spalatoriilor nu sunt atenti uneori la fiecare detaliu, insa daca iti speli cu mana ta masina vei verifica atent fiecare detaliu.
Ai avea nevoie de cateva materiale. Dupa caz, poti avea o pompa sau un compresor, sau poate ca folosesti doar un furtun cu apa cu presiune normala. Oricare ar fi cazul, ai nevoie oricum de detergent sau sampon auto specific, bureti sau lavete industriale pentru stergere – le poti gasi pe laveteindustriale.ro – si desigur apa.
Cu toate cele trebuincioase la indemana si cu totul pregatit, mai trebuie gasit un loc, de preferat usor inclinat, pentru ca apa sa se scurga mai bine din toate crapaturile. Niciodata masina nu trebuie spalata in soare. Chiar daca a stat in soare, caroseria trebuie lasata sa se raceasca inainte de spalare. Se prepara apoi samponul si se face o clatire preliminara a masinii, efectiv se inlatura „grosul”, praful si impuritatile adunate pe caroserie.
Se incepe cu plafonul, care de obicei are cantitatea cea mai mica de praf si impuritati, se continua apoi cu geamurile laterale, parbriz si luneta, apoi capota, lateralele, pragurile, cauciucurile si jantele.
Stratul de sampon trebuie lasat sa actioneze, dupa care se trece la cea de-a doua clatire, cea in profunzime, care va inlatura absolut toate urmele de praf si impuritati de pe caroserie. Pentru roti si praguri se recomanda folosirea unui alt instrument pentru spalare, o perie sau o laveta care sa fie folosita doar in acest scop, pentru ca de obicei aceste zone sunt cele mai murdare.
Fie ca se foloseste un furtun cu presiune normala, fie un compresor pentru spalare si clatire, trebuie lasata apa sa se scurga foarte bine dupa clatirea finala. Ulterior, tot cu o laveta industriala din bumbac sau din piele de caprioara ori microfibra, se sterge caroseria pana in cele mai mici detalii. Astfel uscarea va fi completa si in plus se inlatura toate urmele si amprentele existente pe caroserie.
Trecand la interior, tot cu o laveta se trece la stergerea bordului, pragurilor interioare, a tuturor detaliilor din interior, desigur dupa aspirarea mochetei si tapiteriei si spalarea presurilor. Ideal este ca operatiunea de spalare sa fie facuta intr-un garaj sau o zona acoperita, pentru ca, dupa cum am mai spus, spalarea la soare nu este indicata. In acest fel va veti pastra masina curata, in functie de cat de des circulati spalarea poate fi saptamanala, o data la doua saptamani sau lunara, dupa caz.