Afacerile care se bazeaza pe vanzarea de produse sau servicii trebuie sa aiba si un site. Chiar daca scopul afacerii nu este vanzarea, tot trebuie sa aiba un site pentru ca potentialii clienti sa aiba la dispozitie informatiile dorite. Pentru crearea unui site poti merge pe varianta realizarii pe cont propriu, sau poti sa angajezi o persoana calificata care sa faca acest lucru. Oricare ar fi situatia, trebuie sa urmezi cativa pasi esentiali.
Colectarea informatiilor – exista cateva lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare in momentul in care creezi un site. Trebuie avute in vedere scopul site-ului, obiectivele, publicul tinta si continutul site-ului. Toate aceste aspecte trebuie lamurite bine de la bun inceput.
Pasul 2 – planificarea. Odata adunate toate informatiile, este timpul sa se creeze o schita a site-ului, un site map realizat de web developer. Acest sitemap va avea in vedere usurinta navigarii pentru utilizatorii site-ului, o interfata prietenoasa cu utilizatorii.
Faza a treia este designul site-ului. Aici se tine cont de scopul pe care il vizeaza. Daca este un site destinat cu preponderenta sectorului de varsta al adolescentilor sau tinerilor, desigur designul nu va fi unul asemanator cu cel a unei institutii financiare. Trebuie tinut cont de publicul catre care va fi orientat site-ul, in asa fel incat schema de culori si designul sa fie unul potrivit.
Al patrulea pas in realizarea unui site implica efectiv punerea in practica a ideilor de design, atasarea continutului la site, a elementelor grafice, realizarea homepage-ului si includerea elementelor precum plug-inuri, teme, platforme pe care acesta se va baza.
In etapa finala a realizarii unui site intra testarea si lansarea sa. Se va testa orice aspect legat de functionalitate, legat de scripturi si formulare de pe site, timp de raspuns, se vor rezolva problemele de compatibilitate si toate celelalte aspecte, in asa fel incat experienta oferita utilizatorilor sa fie cea dorita.