Cu totii stim expresia „nu da vrabia din mana pe cioara de pe gard”. De multe ori in viata facem insa acest lucru, fara sa ne dam seama. Aici e vorba in special de cazul joburilor. Piata muncii are uneori oferte foarte tentante, angajatorii fac tot timpul promisiuni incercand sa atraga oameni foarte buni, insa asteptarile nu sunt tot timpul implinite.
Cu o astfel de situatie poate ca te-ai confruntat: aveai un loc de munca stabil, la care erai obisnuit, la care castigai rezonabil, iar apoi ai primit o oferta. Ti s-au oferit beneficii mai multe, ti s-a promis una si alta si ai ajuns sa demisionezi si sa te angajezi la noua organizatie. Poate ca promisiunile nu au fost indeplinite, poate ca acel climat la noul locul de munca nu ti-a placut, sau pentru orice alte motive ai regretat alegerea facuta. Cum faci sa iei vechiul job inapoi acum?
Daca plecarea de la fostul loc de munca a fost una in termeni amiabili, ai sanse mai mari de reusita. In caz contrar, va trebui sa transformi reangajarea intr-o adevarata misiune.
Ai un avantaj pentru ca ai mai lucrat in organizatia respectiva. Astfel iti poti contacta fostii colegi pentru a vedea daca postul pe care lucrai s-a ocupat sau este disponibil, daca mai sunt eventual si alte oferte de angajare; apoi nu mai ai de facut decat sa contactezi departamentul HR si sa stabilesti o intalnire.
Nu trebuie sa te astepti ca vei fi primit inapoi cu bratele deschise, mai bine ramai pus in garda si asteapta-te la un interviu in toata regula. Trebuie sa aduci asigurari ca reinceperea colaborarii va fi benefica pentru organizatie, ca te vei integra bine in colectiv, cum ai facut-o si inainte, sa iti pui in valoare abilitatile si asa mai departe.
Regula de baza este sa ai si un plan de rezerva. Poate ca politica firmei nu este foarte toleranta cu reangajarea, de aceea un plan B este tot timpul binevenit, chiar daca plecarea initiala a fost in termeni amiabili.