Schimbarea frecventa a joburilor este un fenomen tot mai intalnit, avand o serie de avantaje dar si dezavantaje. Zilele in care parintii sau bunicii nostri se angajau si ramaneau fideli aceleiasi companii chiar pana la pensionare au trecut de mult timp. In ziua de astazi chir un CV al unei persoane de pana in 30 de ani poate avea peste 10 pozitii la rubrica „experienta profesionala”. Reprezinta asta un atu sau un neajuns cand vine vorba de angajare?
In seria avantajelor oferite de schimbarea jobului se inscrie posibilitatea de a invata lucruri noi, de a dobandi abilitati noi. Cu siguranta fiecare dintre noi a intalnit persoane cu o arie de expertiza extinsa, care se pricep in multe domenii, desi calificarea de baza pe care sunt inscrisi este oarecum restransa.
Schimbarile sunt intotdeauna benefice. In cazul in care rutina intervine si isi face simtita prezenta monotonia, schimbarea jobului poate fi exact acel lucru care sa reimprospateze activitatea zilnica.
Nevoia de oportunitati mai bune este primul motiv pentru care oamenii trec de la un job la altul. Satisfactia scazuta la locul de munca determina schimbarea tot mai des, pe langa cautarea continua de noi oportunitati.
Principalul dezavantaj al schimbarii dese de job il reprezinta faptul ca angajatorii tind sa aiba mai putina incredere intr-o persoana care a schimbat deja 10 locuri de munca. Exista unele organizatii care asteapta un nivel de angajament in ceea ce priveste durata angajarii, iar schimbarea deasa a joburilor reprezinta un neajuns in acest sens.
Insecuritatea, instabilitatea si imposibilitatea de a dobandi suficiente cunostinte sunt alte dezavantaje ale schimbarii frecvente de job. Toate aceste lucruri trebuie avute in vedere inainte de a se lua decizia finala, astfel fiecare angajat trebuie sa cunoasca aceste lucruri pentru a putea profita la maximum de oportunitatile pe care viata profesionala i le poate oferi.