monopied vs trepied

Cand vine vorba de fotografii profesionale, acestea nu sunt la fel de simple ca si cum ai tine camera si ai apasa pe buton. Exista doi factori foarte importanti cand se doresc fotografii foarte precise: stabilitatea si mobilitatea. Chiar si o mica tremuratura sau trepidatie face ca fotografia sa apara in ceata, miscata, de aceea stabilitatea este esentiala.

Mobilitatea, pe de alta parte, devine foarte utila cand se fotografiaza subiecte in miscare. Fotograful trebuie sa se miste in continuu pentru a gasi cadrele bune, unghiurile potrivite si asa mai departe.

Atat monopiedul cat si trepiedul au avantaje si dezavantaje cand vine vorba de stabilitate si mobilitate. Sa vedem care ar fi acestea.

Scopul fotografiei. Ce vrei sa fotografiezi? Vrei sa mergi in aer liber si sa fotografiezi peisaje sau pasari? Monopiedul este alegerea perfecta in acest caz. E compact, usor de instalat, foarte mobil. Chiar si in domeniul sporturilor mai rar veti vedea fotografi folosind trepiede, la fel la concerte, petreceri, atractii turistice, pentru simplul fapt ca e foarte mobil.

Daca vrei sa fotografiezi obiecte stationare, trepiedul este unealta potrivita. Fotografii tip portret, fotografii de peisaje, fotografii nocturne si chiar si fotografii macro; trepiedele sunt foarte utile cand este timp suficient pentru fotografie, si atat subiectul cat si cadrul sunt la controlul fotografului.

Confort – aici monopiedul castiga clar. Este alegerea mai la indemana intrucat este foarte usor si compact. Usor de instalat, mobil, practic – astfel este monopiedul fata de trepied, care necesita timp pentru asezare, este mai dificil de transportat; totul depinde insa si de alegerea personala.

Ultimul factor de luat in considerare – pretul. Un monopied telescopic cu siguranta este mai ieftin fata de un trepied. Aici batalia insa nu este castigata de niciunul, intrucat exista diverse utilizari ale lor si costurile pot fi mai mari sau mai mici.

Tinand cont de toate cele enumerate anterior, este clar ca atat monopiedul cat si trepiedul isi dovedesc utilitatea in situatii diferite. Desi mai scumpe, trepiedele nu satisfac fiecare nevoie si scop pe care il poate servi un monopied; la fel si viceversa. In functie de tipul de fotografie pe care il vei face, iti vei alege si unealta potrivita.

De admin

Un comentariu la „Monopied vs Trepied”

Comentariile sunt închise.