World wide web-ul este plin de amenintari, si printre cele mai inselatoare atacuri sunt cele de phishing. Acest mecanism nefast te poate face sa iti pierzi banii, informatiile personale si identitatea.
Ce este phishingul? Fara a folosi un limbaj foarte tehnic, phisher-ul pretinde sa fie un site legitim care vrea sa iti fure informatii personale sau financiare. Asadar daca te loghezi cu contul bancar si nu esti atent unde introduci aceste informatii, datele iti vor fi furate.
Sfaturi pentru a preveni atacurile de phishing
1. Citeste cu atentie toate mesajele si emailurile. Instinctiv, prima tendinta este sa dai click, sa deschizi atasamentele, sa accesezi linkurile si asa mai departe. Trebuie sa parcurgi emailul complet, cautand semne precum greseli gramaticale in text, folosirea de nume si formule de adresare generice, surse pe care nu le cunosti si asa mai departe.
2. Verifica autenticitatea celui ce a trimis emailul. Daca o organizatie, fie ca e o banca sau o companie, incearca sa te contacteze si sa iti ceara anumite date, ar trebui sa contactezi acea institutie si sa verifici daca intr-adevar ei au trimis acel email.
3. Nu accesa toate linkurile din prima. Treci cu mouseul peste si vezi unde duc acele linkuri. Pentru a testa autenticitatea, deschide o noua fereastra si cauta site-ul oficial al companiei sau organizatiei.
4. Evita sa trimiti informatii personale precum nume, detalii de cont bancar, parole si orice alte informatii unice, care te identifica.
5. Nu introduce informatii in ferestrele pop-up. Fii de asemenea vigilent in ceea ce priveste atasamentele si downloadurile. Downloadeaza si acceseaza doar acele atasamente despre care stii sigur ca provin din surse de incredere.
6. Protejeaza-ti computerul prin filtre spam si programe anti-spyware, alaturi de un firewall. Cauta si programe antivirus care sa aiba filtre pentru phishing si actualizeaza totul la zi, in acest fel vei putea face fata noilor amenintari ce apar.
7. Daca banuiesti ca un site te-a atacat din acest punct de vedere, tacerea va permite partii vinovate sa poata pacali si pe altcineva. Sesizeaza aceste lucruri, din ce in ce mai mult browserele iti ofera facilitatea de a trimite rapoarte despre lucrurile ce nu ti se par in regula.
Pe langa toate aceste sfaturi, programe si software-uri ce te pot ajuta sa eviti atacurile de phishing, aminteste-ti faptul ca un foarte bun antivirus este si un utilizator de computer cu putina minte. Nu te lasa pacalit!