delfin
Animale,  Curiozitati,  Diverse

Curiozitati despre obiceiurile de somn ale delfinilor

Daca delfinii ar dormi precum oamenii, s-ar putea sufoca. Nereusind sa isi pastreze vigilenta, pot fi atacati de pradatori. Prin urmare, cum dorm delfinii?

Cunoscuti pentru inteligenta lor, pentru salturile acrobatice pe care le fac prin ala si de asemenea pentru prietenia fata de oameni, delfinii sunt foarte energici si jucausi prin natura lor. Majoritatea pestilor respira prin branhii, insa delfinii isi folosesc plamanii. Respira prin orificiul pozitionat in partea superioara a capului.

De obicei, animalele acvatice isi reduc activitatea si metabolismul si se odihnesc. Raman insa in acelasi timp alerte pentru a putea evita eventualii pradatori.

Cum dorm delfinii?

Ca si alte animale acvatice, delfinii se obosesc inotand ziua intreaga si au nevoie si de odihna. Cu o singura emisfera cerebrala odihnindu-se pe rand, delfinii pot dormi cu un singur ochi inchis. Emisfera cerebrala care este activa monitorizeaza activitatile din mediul inconjurator si controleaza functiile respiratorii. Ochiul opus emisferei cerebrale active ramane deschis. Delfinii trebuie sa isi pastreze o parte a creierului alerta pentru a putea mentine controlul respiratiei. Studiile arata ca tot timpul una din emisferele cerebrale ramane activa, in timp ce cealalta intra intr-o stare de somn profund. Delfinii care dorm sunt intr-o stare foarte apropiata de inconstienta, insa in acelasi timp sunt perfect constienti de mediul inconjurator, pentru a se putea trezi imediat in caz de nevoie. Acest tip de somn le permite sa se ridice la suprafata pentru a respira, si de asemenea sa fie atenti la potentialii pradatori si la eventualele amenintari. Ii ajuta de asemenea sa isi regleze temperatura corporala.

Cand dorm delfinii? Nu au o perioada anume, precum noi, pamenii, si de obicei dorm in grupuri. Dezactiveaza una din emisfere in momentul in care se simt in siguranta. Cercetatorii au observat ca delfinii raman in starea de semi-activitate a emisferelor cerebrale aproximativ opt ore pe zi, insa acest lucru nu este aplicabil pentru toate speciile de delfini. Respiratia umana este din fericire constanta si involuntara, delfinii insa respira in mod constient. De aceea trebuie sa fie echipati cu acest sistem prin care trec intr-o stare de semi-trezie.