convingere
convingere

Psihicul uman este de neinteles. Este in egala masura periculos dar si frumos. Comportamentul pe care il avem si gandurile nu se dezvolta insa singure. Sunt un rezultat al conditionarilor prin care trecem pe parcursul vietii. Exact ca si un copil care invata lucruri de la parinti sau frati, un adult percepe lucruri noi si castiga experienta. Consecinta experientei este implicit influenta. Influenta ne modeleaza gandurile, credintele si in cele din urma comportamentul. Majoritatea influentelor apar prin observare si comunicare, ceea ce a dus la o practica denumita influenta constienta. Giganti ai marketingului folosesc aceste trucuri zilnic pentru a-si convinge clientii si a-si vinde produsele. Daca observam cu atentie unele din aceste trucuri sunt folosite si de persoane in viata de zi cu zi, constient sau nu. Iata cateva din aceste trucuri.

1. Politetea – cuvintele „multumesc” si „te rog” sunt cuvinte magice in arta convingerii. Suntem invatati sa le folosim din copilarie, si chiar daca suntem mai deschisi cererilor decat instructiunilor, daca sunt insotite de cuvinte frumoase, ne pot convinge.

2. Ascultarea – foarte importanta in orice proces de comunicare, din pacate ignorata de multi. Vorbele iti atrag atentia, insa ascultarea le sustine. Asadar, asculta si apoi da replica.

3. Folosirea numelor si titlurilor – tuturor ne place sa fim strigati pe nume, ne simtim unici si respectati. Folosirea titlurilor poate sa fie de asemenea mai convingatoare.

4. Primeste si ofera – oamenii tind sa se simta indatorati cand le oferi ceva sau faci ceva pentru ei. Ideea e sa o faci spontan si sa fii primul. Daca cealalta persoana nu se asteapta sa primeasca nimic, se va simti placut surprins si va dori sa iti intoarca favoarea.

5. Aproba dand din cap – una din cele mai comune tehnici, pur si simplu dai din cap aprobator cand cineva vorbeste. Are un efect vizual asupra persoanei care vorbeste, va simti ca esti de acord cu ea si va reactiona mai bine cand ii vei cere ceva.

De admin