Autoevaluarea este un important factor in orice studiu sau cercetare. Este folosita pentru o varietate de scopuri si ajuta un individ sau o entitate sa reflecte asupra propriei performante pentru a identifica punctele forte si pentru a lucra pentru imbunatatirea punctelor slabe. Pe parcursul vietii suntem evaluati de o serie de oameni, de la profesori la angajatori, si de multe ori simtim ca nu am fost evaluati corect sau la potentialul maxim de care dispunem. Cand insa ne autoevaluam, nu mai exista favoritisme sau denigrare, este o evaluare sincera a ceea ce reprezentam de fapt. Este asadar importanta incurajarea conceptului de autoevaluare in institutii, in asa fel incat fiecare persoana sa aiba o sansa sa se autoexamineze.
De ce este autoevaluarea importanta?
Pentru a progresa, o organizatie trebuie sa faca evaluari periodice. Astfel se va forma o idee despre cat s-a crescut pe unele parti si ce mai este de facut pentru restul si pentru a obtine cele mai bune rezultate posibile. In absenta unui sistem de evaluare, organizatia nu isi poate verifica statutul real. Spre exemplu, intr-o scoala, evaluarile sunt efectuate regulat de profesori pentru a vedea cunostintele obtinute de elevi. Pot fi sub forma de teste scrise sau verbale ce arata abilitatile obtinute de cursanti. Autoevaluarea, pe de alta parte, ofera elevilor o sansa reala de a se privi si a de vedea ceea ce stiu, fara nici o posibila reclamatie de favoritism, prejudecata sau orice altceva de acest gen.
In organizatii din lumea intreaga se practica de mult aceasta modalitate de autoevaluare. Autoevaluarea are insa un caracter limitat deoarece cuvantul final il are tot managerul, care decide cine ramane si cine va pleca. Astfel angajatii au ajuns sa creada ca autoevaluarea nu va avea nici un efect asupra carierei lor. De aceea este important ca organizatiile sa transmita incredere angajatilor legat de faptul ca eutoevaluarea este vitala si ca feedbackul lor este luat in serios. Odata ce le este data oportunitatea de a se autoevalua, devin mai constienti de ei insisi si isi asuma responsabilitatea pentru propriile actiuni, putand chiar sa progreseze, si prin progresul lor ajuta astfel si organizatia sa progreseze.