Nu ne place sa fim criticati. Parinti, bunici, matusi, unchi, prieteni sau colegi de munca ne ofera uneori pareri foarte neplacute in legatura cu ceva ce ar trebui sa schimbam. Poti fi chiar tu propriul critic, este mult mai putin deranjant cand iti constientizezi defectele pentru ca apoi sa poti lua masuri, decat sa ti se faca observatii.
Exista doua tipuri de critica. Cand cineva isi exprima dezaprobarea poate fi chiar deranjant. Parintii iti pot spune ca nu ai facut o alegere buna in cariera, in viata personala sau stilul de viata, oamenii te pot critica pentru cum te imbraci sau cum te comporti, si asta este foarte neplacut. Cel de-al doilea tip de critica implica evidentierea defectelor si greselilor, sunt persoane care parca asteapta sa iti spuna ce ai gresit, chiar daca esti perfect constient de asta, fiind cu atat mai deranjant cu cat este si jenant.
Cand oamenii isi exprima dezacordul cu privire la alegerile, deciziile sau stilul tau de viata, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa constientizezi atitudinea pe care o ai tu fata de acel aspect. Trebuie sa te cunosti foarte bine si sa stii exact ce hotarari adopti si mai ales de ce le adopti. Daca nici tu nu te intelegi, nu te poti astepta sa te inteleaga altii. Daca ai luat o decizie cantarind bine toate aspectele, nu lasa parerile altora sa ti-o schimbe. Aminteste-ti insa ca e o diferenta intre fermitatea in decizii si incapatanare. Cea din urma nu te avantajeaza. Persoanele care te critica pot incerca sa te ajute si pot avea uneori dreptate. Trebuie sa fii suficient de matur in gandire pentru a realiza ca uneori gresesti, si sa privesti critica lor ca pe una constructiva, care te va ajuta sa te imbunatatesti. Daca totusi alegi sa nu urmezi sfaturile persoanelor respective, si se va dovedi ca alegerea ta este una gresita, aminteste-ti ca si din greseli invatam.
Nu trebuie sa pui la suflet toate criticile. Aminteste-ti ca noi, ca oameni, suntem tot timpul nemultumiti de ceva, si tot timpul vor exista persoane nemultumite de comportamentul nostru. Incearca sa separi mesagerul de mesaj si preia sfaturile ce te pot ajuta. Nu trebuie sa te descurajezi, foloseste criticile in favoarea ta, te pot ajuta la dezvoltarea personala si la imbunatatirea unor aspecte ale vietii.