cofeina
Curiozitati,  Sanatate,  Sanatate/alimentatie

Surse necunoscute de cofeina

Daca ai incercat sa reduci consumul de cofeina pe considerentul ca iti dauneaza, fii atent si la alte alimente pe care le consumi, pentru ca exista si alte surse de cofeina despre care probabil nu stiai. Peste 90% din populatia globului consuma cofeina, este ca un medicament impotriva oboselii, starii de letargie si este de asemenea si un aditiv alimentar. Este de mare ajutor cand ai nevoie sa fii atent si alert pentru o perioada prelungita, insa efectele negative pe care le poate avea sunt de evitat: insomnie, dezhidratare, anxietate, deranjamente stomacale, nervozitate, ritm cardiac alert si neregulat si o crestere a tensiunii arteriale.

Sursele naturale ale cofeinei sunt evidente, insa prezenta cofeinei nu este limitata doar la acestea. Printre sursele mai putin cunoscute de cofeina se numara inghetata, ceaiurile cu gheata si chiar bomboanele mentolate pentru improspatarea respiratiei, asa ca daca vrei sa renunti la cafea cu totul dintr-un anume motiv, trebuie sa eviti si consumul acestor alimente enumerate in continuare.

Cafeaua decofeinizata – nu te lasa inselat de denumire. Nu este o cafea care sa nu contina deloc cofeina, insa comparativ cu o ceasca de cafea ce poate contine intre 60-150 miligrame de cofeina, o ceasca de cafea decofeinizata contine mult mai putin, dar totusi contine.

Unele dropsuri mentolate pentru improspatarea respiratiei contin si ele cofeina, chiar in cantitatea impresionanta de pana la 100 mg de cofeina, echivalentul unei cesti normale de cafea.

Boabele de cacao, ingredientul principal al ciocolatei, sunt o sursa naturala de cofeina. Procentajul de cofeina din orice ciocolata depinde astfel de cantitatea de cacao folosita pentru fabricarea ei.

Inghetata cu cafea contine o cantitate mai mare de cofeina decat o doza de suc sau energizant. Si pentru ca tot am ajuns aici, energizantele iti ofera un plus de energie numai datorita continutului de cofeina. Cantitatile utilizate difera si aici, dar in unele cazuri pot ajunge si la 100 mg per doza.

Alte potentiale surse de cofeina pe care trebuie sa le eviti in cazul in care vrei sa renunti definitiv la aceasta substanta ar fi ceaiul cu gheata, pastilele de slabit si diverse alte medicamente impotriva durerilor de cap. Secretul pentru a nu mai fi nevoit sa eviti cofeina deoarece ti-a daunat este consumul acesteia cu moderatie. Prevenirea este mai eficienta tot timpul decat tratamentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *