Industria publicitatii s-a folosit intr-un mod optim de progresele tehnologice pe parcursul anilor. Nu e incredibil cum uneori anuntul de pe un panou, partea dreapta a unei pagini web sau o reclama TV de 12 secunde te poate convinge ca ai neaparata nevoie de acel produs prezentat? Cum un gel hidratant pentru ten poate ajuta o femeie sa fie mai atragatoare, sau cum un gel pentru barbierit aduce beneficii barbatului ce il foloseste? Acesta este impactul pe care il are publicitatea creativa.
Creativitatea si profitabilitatea merg mereu mana-in mana, prima vrand sa forteze tot timpul granitele conceptelor inovative in vanzari, cealalta dorind sa mentina cheltuielile intr-un buget prestabilit. Liantul intre acestea doua este tehnologia.
Spatiul tiparit il reprezinta primii pasi facuti in acest sens, valorificand potentialul ziarelor. Revistele au aparut ulterior, apoi revistele de specialitate. In aceste momente cititorii puneau mai mult accent pe continutul ce insotea aceste reclame, mai putin important fiind impactul vizual puternic. Inovatia tiparului a adus la viata aceste metode de publicitate.
Au urmat spoturile si reclamele radio, primele aparute fiind la inceputul anilor 1900. Au fost detronate curand insa de aparitia televiziunii, insa cota de piata a radioului in ceea ce priveste atragerea publicului larg ramane destul de ridicata.
Imbunatatirile tehnologiei au creat lumea in care traim acum, care este axata in majoritate pe elementul comercial. Reclamele sunt peste tot – in ziare si reviste pe care le rasfoim la micul dejun, in spoturile radio pe care le ascultam in drum spre servici, pe panouri vizibile de la ferestrele locului de munca, in baruri si restaurante pe care le frecventam, la TV – pe care il urmarim uneori in timpul cinei, ca sa nu mai amintim de reclamele pe internet care ne „bombardeaza” in continuu. Publicitatea si reclamele au devenit parte a vietii noastre zilnice, multumita tehnologiei care a facut posibil acest lucru.
Tehnologia si progresul sau a revolutionat modul in care agentiile publicitare isi gandesc anunturile, insa a extins si orizonturile reclamei. Au intrat treptat in drepturi partea grafica si animatiile, nu mai erau suficiente imaginile prezentate in ziare. S-a pus accent pe partea vizuala, cuvintele fiind doar adaugate pentru a prezenta sloganul sau informatii suplimentare despre produsul sau serviciul promovat.
Astfel am ajuns sa traim intr-o lume in care publicitatea si reclamele sunt peste tot, gasim flyere enervante prinse in stergatorul de parbriz, vedem anunturi in lifturi, de internet ce sa mai vorbim; reclamele au devenit cumva deranjante, daunand in acest fel creativitatii pe care nu mai este pus atat de mult accent sau care este ignorata datorita afluxului imens de publicitate la care suntem supusi zilnic.