coffee
Diverse,  Sanatate,  Sanatate/alimentatie

Poate cafeaua sa cauzeze ulcer?

Cafeaua este cunoscuta ca si o excelenta sursa de antioxidanti, dar poate ea sa cauzeze ulcer pe tractul digestiv? Faptul ca ulcerul gastric este cauzat de consumul de cafea nu pare o teorie plauzibila, argumentele sunt prezentate in continuare.

Un ingredient important regasit in cafeaua neagra, prajita, contribuie la scaderea secretiei de acid in stomac, asadar e recomandat consumul acesteia pentru mentinerea sub control a aciditatii.

Termenul de ulcer face referire la rani deschise, dureroase, iar cele ce apar in stomac sunt cunoscute drept ulcer gastric. Ulcerul care afecteaza partea superioara a intestinului subtire este cunoscut drept ulcer peptic. Disconfortul in zona abdominala, balonarea, scaderea poftei de mancare sunt simptomele cele mai des intalnite ale ulcerului peptic sau gastric. O presupunere generala spune ca prin consumul bauturilor cafeinizate ar putea fi cauzat ulcerul pe tractul digestiv.
Cu siguranta consumul de cafea nu provoaca ulcer gastric sau peptic. In majoricatea cazurilor, infectia cu Helicobacter pylori declanseaza dezvoltarea ulcerului. Un mic procentaj de cazuri de ulcer stomacal a fost atribuit fumatului si consumului de medicamente care au substanta activa ibuprofen.
Oricum ar fi, faptul ca ulcerul este cauzat de cafea este un mit ce trebuie demontat. Cafeaua este acida prin natura ei, insa aceasta nu contribuie la dezvoltarea ulcerului. De fapt consumul mancarurilor si bauturilor cu o aciditate ridicata previne ulcerul stomacal sau intestinal.
Stresul si anume regimuri alimentare (mancaruri condimentate, alimente si bauturi cu un grad mare de aciditate) erau considerate a fi factorii din spatele aparitiei ulcerului, aceste conceptii s-au dovedit totusi a fi incorecte, dovedindu-se ca majoritatea cazurilor erau datorate infectiei cu Helicobacter Pylori, o mica parte avand originea in diverse probleme intestinale si obiceiuri nesanatoase (fumatul).
Cafeina si alte substante continute de cafea pot irita stomacul dar incurajeaza productia de acid gastric. Dupa o trecere in revista a ingredientelor prezenta in cafea, s-a observat ca aceasta bautura cotidiana contine chimicale ce stimuleaza producerea de acid gastric, agraveaza arsurile, insa consumul regulat cu siguranta nu duce la aparitia ulcerului.
In cel mai probabil caz, consumul de cafea agraveaza ulcerul, fiind o bautura preponderent acida si cauzand iritatii stomacale. Aciditatea cauzata de un consum excesiv de cafea poate provoca senzatii de arsura si poate agrava durerea asociata cu ulcerul stomacal, zona ranita fiind expusa unei cantitati mai mari de acid si astfel durerea crescand exponential.
Doar daca exista deja problema ulcerului, fie gastric, fie peptic, se recomanda evitarea consumului, urmarea unui regim sanatos, administrarea de medicamente care sa tina sub control nivelul aciditatii stomacale.
Este indicat sa urmati sfatul medicului in caz de probleme, aceste informatii au doar un rol informativ, de a educa cititorul.