In anul 1969, o mica cantitate de vin a ajuns intr-un loc in care nici o alta bautura nu a mai ajuns pana acum. Buzz Aldrin, un om religios, a tinut o slujba pe Luna, completata cu o mica prescura si cu putin suc de struguri fermentat. Insa aceasta nu a fost ultima data cand cineva a incercat sa trimita vinul printre stele.

In anul 1970, NASA  a incercat sa dea de cap ideii legate de cum sa poata face ca zborul in spatiu al astronautilor sa fie cat mai confortabil. Una dintre cele mai bune idei ale organizatiei a fost legata de calitatea mancarii.

In loc de bucati uscate de pudra fara gust, acestia au inceput sa adauge mancaruri congelate, pranzuri lichide si alimente perisabile, in meniu. Curand, astronautii se vor putea bucura de delicatese ca spaghetele si friptura, si poate si un pic de alcool.

Aici il putem aplauda pe Charles Bourland, omul insarcinat cu alegerea vinului pentru programul Apollo. Nu numai ca a trebuit sa gaseasca ceva gustos si savuros, dar a trebuit sa gaseasca un vin care sa indeplineasca rigorile unei calatorii in spatiu.

De vreme ce NASA nu a putut trimite o racheta cu sticle de vin care s-ar fi putut sparge pe loc, Bourland a trebuit sa gaseasca un vin care sa nu isi piarda gustul dupa ce ar fi fost reimpachetat.

Lucrand cot la cot cu cercetatorii Universitatii din California, Bourland a decis in cele din urma ca varianta sherry era cea mai buna solutie. Sherry, un vin tare, este incalzit pe toata durata procesului. Asta il stabilizeaza, asadar, este putin probabil ca gustul sa i se schimbe dupa ce acesta va parasi sticla.

Acest tip de vin a fost turnat intr-o punga speciala de plastic cu ajutorul unui pai incorporat. Tot ce mai trebuiau sa faca astronautii era sa stoarca punga, si astfel ar fi putut sa se bucure de o buna gura de vin.

De admin