Unele dintre cele mai frumoase minuni ale lumii sunt locurile istorice care exista de sute de ani buni sau chiar de mii de ani buni pe acest pamant. Multe dintre acestea sunt pierdute pentru cuostinta multor oameni pentru ca nu au fost descoperite la timp.

Datorita urbanizarii, dezastrelor naturale si poluarii, oricum, este mai mult ca posibil ca acestea locuri istorice sa fie pierdute inca o data inainte de sfarsitul acestui secol.

Glacier National Park

Cu peste 10,000 de ani in urma, gheata din zona Glacier National Park din Montana era de aproximativ 1,6 kilometri grosime. Atunci cand acest parc a fost descoperit in 1910, existau in jur de 150 de ghetari. Doar 25 dintre acesti giganti mai exista in continuare, si se crede ca si acestia vor disparea pana in anul 2030. 

Inima National Park, Grinnell Glacier, si-ai perdut deja mai mult de 90% din suprafata de gheata de-a lungul ultimului secol. Nu ar trebui sa ne surprinda faptul ca acest lucru este cauzat de incalzirea globala, insa parcul se pare ca este afectat tot mai mult intr-o masura mai mare decat alte locuri de genul. Temperatura in zona a crescut cu 1, 8 mai mult decat in alte zone reci din jurul globului. 

Nu numai ghetarii sunt in pericol de disparitie. Bucatile imense de gheata care au plutit mereu dinspre ghetarii colosali din care s-au rupt pastreaza viu ecosistemul in asemenea zone. Lupii, elanii si una dintre cele mai mari populatii de ursi grizzly din America de jos sunt inca in siguranta pe aceste meleaguri, insa nu pentru mult timp.

Daca acesti ghetari vor disparea, nu numai ca ultimele dovezi ale Epocii de Gheata vor disparea, insa de asemenea si cateva specii de animale isi vor gasi habitatele intr-o stare foarte proasta daca nu chiar acestea vor deveni inexistente, ceea ce va duce la disparitia acestor specii de animale.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *