Tu te uiti de obicei la etichetele de pe produsele alimentare pe care le cumperi? Unii se uita altii nu. Putem observa ca acestea par tot mai mari in fiecare an. Ce ne spun etichetele? Ne spun care este termenul de valabilitate al alimentelor, cum trebuie sa le pastram sau sa le pregatim, si cel mai important ce contin acestea.

Este important in mod special pentru persoanele care sufera de alergii. In unieunea europeana se aplica cele mai multe reguli privind etichetele deci cu siguranta vei gasi informatii sigure, indiferent in ce tara te afli.

Ce trebuie sa stii?

In primul rand toate ingredientele chiar si aditivii alimentari sau apa trebuie sa fie mentionate pe eticheta, in ordinea descrescatoare a greutatii. Daca anumite produse contin anumite substante sau ingrediente care pot provoca reactii alergice acest lucru trebuie sa fie mentionat pe eticheta.

De asemenea imaginile de pe eticheta trebuie sa corespunda realitatii. Si elementele de pe eticheta referitoare la nutritie include informatii cum ar fi numarul de calorii, precum si cantitatea d proteine, grasimi, carbohidranti, fibre si sodiu din produsul respectiv. Ele nu sunt obligatorii decat in cazul in care se face o afirmatie referitoare la energia sau substantele nutritive ale produsului.

Eticheta trebuie sa indice in mod clar si sigur detaliile de contac ale producatorului sau ale comerciantului. In acest fel poti depune o plangere sau sa obtii si mai multe informatii cu privire la produsul respectiv.

De asemenea ai grija sa verifici timpii de decongelare si de gatire. Importante sunt si instructiunile referitoare la “ A sse utiliza inainte de” pentru a nu te imbolnavi, si “ A se consuma de preferinta pana la” pentru a nu fi dezamagit de calitatea produsului.

Din pacate aproximativ 2% dintre adulti si 5% dintre copii sufera de o forma de alergie la alimente. Alergiile severe pot provoca chiar si moartea. Asa ca este bine sa citim instructiunile de pe eticheta.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *