Tuturor ni s-a intamplat macar o data sa ne inecam. Fie ca ne inecam cu mancare sau cu aer, chiar daca poate parea la prima vedere un lucru banal, inecatul poate fi foarte periculos atata timp cat poate provoca chiar si moartea.

In cazul in care ne inecam cu mancare, primul instinct va fi sa tusim. Tusea poate fi una din solutii pentru a scapa de mancarea care blocheaza caile respiratorii, iar vestea buna este ca tusea este un reflex involuntar, care oricum va aparea in cazul in care simtim ca ne sufocam din cauza inecului cu mancare.

Pentru cei mici, inecul poate fi mult mai frecvent si mai des intalnit de la adulti. Partea proasta este ca bebelusii nu au insitinctul de a tusi foarte bine dezvoltat si astfel sunt mai predispusi sa se inece. Trebuie sa stii sa le acorzi un prim ajutor atunci cand se ineaca.

In cazul in care o persoana s-a inecat cu un os de peste sau cu o bucatica de paine, trebuie sa o ajuti sa inghita mancarea, avand grija sa ii indrepti spatele si sa bati cu palma in zona plamanilor.

Multe persoane considera ca daca beau un pahar cu apa le vor ajuta sa treaca peste senzatia de sufocare. Nu este adevarat, chiar dimpotriva, apa poat ocupa singura cale de respiratie si va produce si mai mult sufocarea. In cazul in care te ineci, nu bea niciodata apa!

Pentru persoane adulte si copii de peste un an, trebuie sa apelam la bine-cunoscuta solutie Heimlich. Aceasta solutie presupune strangerea in jurul mijlocului a persoanei inecate, ridicand-o de la sol de mai multe ori brusc.

Pentru copii putem face si manevra prin care trebuie sa tinem pumnul asezat in zona sternului si sa apasam cu putere si sa ridicam victima brusc.

Daca esti singur si nu are cine sa te ajute poti sa iti apesi brusc zona abdomenului. Astfel vei preveni sufocarea.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *