De ceva vreme, circula zvonuri cum ca exista metode contraceptive si pentru barbati. Da, este adevarat, exista si metode contraceptive pentru barbatii care doresc sa evite o sarcina nedorita.

Care sunt metodele de contraceptie folosite pana in prezent?

Coitus interruptus sau retragerea este foarte bine cunoscuta de cupluri si o metoda foarte veche pe care cuplurile o mai folosesc. Aceasta metoda nu este considerata o metoda de contraceptie deoarece nu are efecte de contraceptie. Nu este recomandata avand in vedere ca nu exista o siguranta ca veti evita sacina nedorita. Mai ales ca aceasta metoda nu va protejeaza nicidecum de bolile cu transmitere sexuala.

Prezervativul este o alta metoda veche pe care multe cupluri o folosesc. Aceasta ne protejeaza si de bolile cu transmitere sexuala dar si de o sarcina nedorita. Exista multe cupluri care nu agreaza acest tip de protectie avand si dezavantaje cum ar fi scaderea sensibilitatii, deci renuntarea placerii actului, scade spontaneitatea si creste inhibitia. Exista cupluri care se jeneaza in momentul in care trebuie sa iti aplice prezervativul.

Vasectomia este o metoda radicala ce presupune ligaturarea si taierea cailor spermatice, impiedicand ca spermatozoizii sa ajunga in lichidul ejaculat. Are o protectie maxima inpotriva saricilor nedorite, insa multi barbati pot deveni fertili in urma acestei interventii. Sunt afectate si erctia, spermatogeneza si libidoul.

Dupa studii indelungate, s-a ajuns intr-un final la o serie de anticonceptionale pentru barbati. Un studiu din Australia a descoperit obtinerea unei contraceptii pe baza de hormoni. Tratamentul presupune administrarea lunara a trei doze de progesteron injectabil. Insa acest tratament hormonal are mult efecte secundare. Poate scade dorinta sexuala a barbatului si poate avea efecte asupra mineralizarii osoase. Pentru a evita efectele secundare se face barbatului un implant cu testosteron. Ca si la femeile care iau contraceptive, pot aparea greata, icter, cafalee, migrene.

In cazul in care un cuplu nu isi doreste o sarcina, ambii pot face sacrificii in aceeasi masura.

 

De admin